LETÉTBE HELYEZÉS

Adatok letétbe helyezése és tárolása...

Letétbe helyezés módja

Bátorítjuk a kutatói közösségeket, hogy adatgyűjteményeiket helyezzék letétbe nálunk és mi gondoskodunk az adatgyűjtemények hosszú távú megőrzéséről és terjesztéséről. A letétbe helyezőknek meg kell adni az adatgyűjtemények használatához szükséges alapadatokat és ők határozzák meg az adatgyűjtemények terjesztési szabályait. A kutatásvezető dönthet úgy, hogy az általa letétbe helyezet adatbázis szabadon hozzáférhető, illetve hogy csak az ő engedélyével adható ki.

Amennyiben adatbázist szeretne elhelyezni a Tárki Adatbankban, kérjük, töltse ki a letéti nyilatkozatot, illetve ha további kérdése lenne, írjon az adatbank@tarki.hu e mail címre.

 Az adatbázisok archiválása

Az archiválás során egy ún. adatlapon rögzítjük az adatgyűjteményekhez tartozó alapvető információkat. Az adatlapok információit a DDI szabvány szerint rögzítjük. Ez alapján épül fel online katalógusunk, valamint kiszolgáljuk a Nemzeti Digitális Archívum keresőjét.

A TÁRKI a DDI szabvány alapján minősített Dublin Core metaadatsémát (qdc-t) dolgozott ki az adatgyűjtemények leírására az NDA program keretében.

Kapcsolódó dokumentumok

A TÁRKI Adatbankban használt DDI elemek leírása

NDA – Minősített DC metaadat szerkezet terv társadalomkutatási adatgyűjteményekre

Az adatgyűjteményeket a letétbe helyező kutatók által meghatározott szabályok szerint terjesztjük. Az adatgyűjteményekhez bárki hozzáférhet, aki érdeklődik a társadalomkutatási adatbázisok iránt. A felhasználóknak azonban rendelkezniük kell az adatgyűjtemények elemzéséhez szükséges szoftverekkel (statisztikai programokkal) illetve a szükséges felhasználói ismeretekkel. Az Adatbankban őrzünk olyan kutatási dokumentációkat is, melyek nem elérhetők az interneten keresztül. Az ilyen (nyomtatott) dokumentációkhoz is hozzáférést biztosítunk az Adatbankban, illetve a Könyvtár olvasótermében.

Partnereink